woensdag 13 mei 2009

Pressievoetbal

In Hattrick kan uit zes tactieken plus “Normaal” gekozen worden. Deze tactieken zijn terug te vinden in Hoofdstuk 14. Voor een deel zal ik misschien herhalen wat daar al staat, maar ik zal ook de diepere overwegingen proberen weer te geven die moeten uitmaken of je wel of niet voor een bepaalde tactiek kiest. Ik kies er voor de tactieken chronologisch aan de hand van Hoofdstuk 14 te behandelen en zodoende begin ik dus met “Pressievoetbal”. Deze tactiek speel je volgens de regels als je denkt de mindere te zijn en het aantal tegendoelpunten wilt beperken. Eerst zal langs gelopen worden wat er voor deze tactiek nodig is. Daarna volgt een overzicht van de voor- en nadelen waarna er tot een conclusie gekomen zal worden.


1. Wat heb je er voor nodig
Wat voor elke tactiek geldt is dat je een zo hoog mogelijke tactiekvaardigheid wenst. Deze tactiekvaardigheid bepaalt hoe succesvol jouw gekozen tactiek zal zijn. De tactiekvaardigheid bij Pressievoetbal wordt bepaald door het totaal aan vaardigheid in verdedigen en de hoeveelheid conditie binnen jouw team. Als een speler [Krachtig] is telt zijn verdedigende vaardigheid dubbel.

Daarnaast is ook van belang hoe hoog de primaire vaardigheden binnen jouw en jouw tegenstander diens team zijn. De primaire vaardigheid van een spits is bijvoorbeeld scoren. Een goede tactiekvaardigheid is bij twee gemiddeld goede teams effectiever dan wanneer er sprake is van twee gemiddeld uitmuntende teams. In zijn algemeenheid vraagt een hogere divisie dus om een hogere tactiekvaardigheid om hetzelfde effect te bewerkstelligen. Om die reden kan het dus ook zijn dat tactieken die voorheen goed voor jou werkten minder gaan werken omdat jij en jouw tegenstanders beter zijn geworden, maar jouw tactiekvaardigheid niet.

Voor Pressievoetbal is het dus van belang dat je de conditie van jouw ploeg goed op orde hebt. Daarnaast is de verdedigende vaardigheid van je hele team van belang. Middenvelders met verdedigen zijn dus bijvoorbeeld als je deze tactiek serieus wilt gebruiken een bonus. Vaak zul je vanwege het belang van de vaardigheid in verdedigen en de verdere gedachtegang achter Pressievoetbal dus zien dat er meer verdedigers dan normaal opgesteld worden. Deels om daadwerkelijk te verdedigen, maar ook om bij te dragen aan de tactiekvaardigheid.

Mijn bescheiden ervaring met Pressievoetbal is dat je vaak niet verder komt dan het wegnemen van twee of drie kansen. Dit kunnen er meer worden als beide ploegen Pressievoetbal spelen, maar als uitgangspunt voor jouw eigen beslissing kun je het best op twee (misschien drie) weggenomen kansen rekenen.

2. Wat zijn de voordelen
Pressievoetbal zorgt er voor dat het aantal 'normale' kansen in de wedstrijd verkleind wordt. Dit zijn dus de kansen door het midden, over de beide flanken en spelhervattingen (vrije trappen en penalty's). Van dit soort kansen zijn er tien per wedstrijd en met Pressievoetbal is het de bedoeling dat dit er minder worden. Des te beter jouw tactiekvaardigheid in Pressievoetbal des te meer kansen je zult wegnemen uit de wedstrijd. Het idee is dan dus dat er minder normale kansen overblijven om uit te scoren en het risico op tegendoelpunten dus verkleind is.

Een gevolg van het wegnemen van normale kansen is dat speciale gebeurtenissen (bijvoorbeeld hoekschoppen, zie hoofdstuk 13 van de regels) relatief belangrijker worden. Die kunnen als er minder normale kansen over zijn vaker de doorslag geven. Als jouw team beter afgesteld is op speciale gebeurtenissen kun je hier misschien van profiteren. Hier wordt in de conclusie nog op terug gekomen.

3. Wat zijn de nadelen
De regels noemen één nadeel en dat is het grotere verval in conditie tijdens de wedstrijd. Je zult zien dat jouw spelers minder gaan presteren gedurende de wedstrijd als er Pressievoetbal gespeeld wordt dan normaal. Aanval, verdediging en middenveld zullen allemaal iets meer inzakken.

Het tweede nadeel zit een beetje verstopt en staat tussen de regels bij de voordelen: alle kansen lopen een gelijk risico om weggenomen te worden. Ook de kansen die jij misschien gekregen zou hebben. Als je de verwachting hebt weinig kansen te krijgen is dit niet heel erg van belang, maar ook niet te onderschatten: je zou jezelf maar net die ene cruciale kans ontnemen. Als je vermoedt op het middenveld best tegen jouw tegenstander te kunnen strijden moet je er rekening mee houden dat jij net zoveel kansen verliest als jouw tegenstander.

4. Conclusie
Duidelijk is dat je om goed gebruik te kunnen maken van Pressievoetbal een fitte selectie met veel verdedigende vaardigheid moet hebben. Om het effect te maximaliseren zal je wellicht zelfs proberen om de tactiekvaardigheid een zetje te geven met een extra verdediger. Het kopen van een [Krachtige] verdediger behoort ook tot de mogelijkheden als je Pressievoetbal serieus in je arsenaal wilt hebben.

Het voordeel dat bij Pressievoetbal vaak genoemd wordt is dat het een soort Creatief spel Light is. Je zou met een ploeg die gefocust is op speciale gebeurtenissen naar verwachting beter uit de strijd moeten komen. Echter zoals onder de nadelen is aangegeven: Pressievoetbal ligt niet erg voor de hand als je verwacht zelf veel kansen te krijgen (doordat je goed mee kunt komen op het middenveld). Maar als je het gevecht op het middenveld verliest dan verwacht je ook minder speciale gebeurtenissen in jouw voordeel. Helaas heb ik het specifieke postnummer niet paraat, maar volgens mijn informatie zijn speciale gebeurtenissen net als normale kansen, maar dan in mindere mate, afhankelijk van het balbezit. Met weinig balbezit zul je dus ook minder speciale gebeurtenissen mee hebben.

In mijn visie is Pressievoetbal om die redenen géén winnende tactiek. Zoals de regels ook stellen: het dient een nut om de schade te beperken en misschien eens een puntje te stelen. Ook dat is nuttig, zeker nu met de 'intelligentere' fans en een extra puntje zou zomaar het verschil kunnen maken aan het eind van een seizoen. Dat sommigen het als een tactiek uit wanhoop zien begrijp ik wel. Net als met alle andere tactieken moet je voorbereid zijn om Pressievoetbal te gaan gebruiken. Zonder voorbereiding met een goede conditie en veel verdedigende vaardigheid aan boord zal jouw tactiekvaardigheid tegenvallen en dus weinig voor jou opleveren: toch gebruiken is dan een wanhoopsdaad. Omdat je willekeurig kansen wegneemt met Pressievoetbal en speciale gebeurtenissen in zekere mate afhankelijk zijn van balbezit is deze tactiek dus eigenlijk alleen te gebruiken als je toch al verwacht te verliezen. Met Pressievoetbal kun je jouw kans op winst niet structureel te vergroten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten