woensdag 13 mei 2009

Afstandsschoten

In Hattrick kan uit zes tactieken plus “Normaal” gekozen worden. Deze tactieken zijn terug te vinden in Hoofdstuk 14. Voor een deel zal ik misschien herhalen wat daar al staat, maar ik zal ook de diepere overwegingen proberen weer te geven die moeten uitmaken of je wel of niet voor een bepaalde tactiek kiest. Ik kies er voor de tactieken chronologisch aan de hand van Hoofdstuk 14 te behandelen en in dit artikel ben ik toe aan de laatste tactiek “Afstandsschoten”. Bij deze tactiek zullen jouw spelers minder proberen een aanval uit te spelen en gelijk voor een afstandsschot willen gaan. Deze tactiek is dit seizoen nieuw en dus nog redelijk onbekend terrein. Eerst zal langs gelopen worden wat er voor deze tactiek nodig is. Daarna volgt een overzicht van de voor- en nadelen waarna er tot een conclusie gekomen zal worden.

1. Wat heb je er voor nodig
Wat voor elke tactiek geldt is dat je een zo hoog mogelijke tactiekvaardigheid wenst. Deze tactiekvaardigheid bepaalt hoe succesvol jouw gekozen tactiek zal zijn. De tactiekvaardigheid bij Afstandsschoten wordt bepaald door het totaal aan vaardigheid in scoren en spelhervatten van alle veldspelers. Scoren telt hierbij drie keer zo zwaar. In mijn lezing betekent dat 1 niveau scoren evenveel verschil maakt voor de tactiekvaardigheid als 3 niveaus spelhervatten.

Daarnaast is ook van belang hoe hoog de primaire vaardigheden binnen jouw en jouw tegenstander diens team zijn. De primaire vaardigheid van een keeper is bijvoorbeeld keepen. Een goede tactiekvaardigheid is bij twee gemiddeld goede teams effectiever dan wanneer er sprake is van twee gemiddeld uitmuntende teams. In zijn algemeenheid vraagt een hogere divisie dus om een hogere tactiekvaardigheid om hetzelfde effect te bewerkstelligen. Om die reden kan het dus ook zijn dat tactieken die voorheen goed voor jou werkten minder gaan werken omdat jij en jouw tegenstanders beter zijn geworden, maar jouw tactiekvaardigheid niet.

In zekere zin zijn de behoeften van deze tactiek dus redelijk simpel. Zorg dat je onder jouw veldspelers veel spelers hebt met scoren en spelhervatten en je hebt een hoge tactiekvaardigheid. Onder kopje 2 over de voordelen zal ik nader bespreken hoe afstandsschoten in zijn werk gaan, maar hier wil ik alvast opmerken dat het ook belangrijk is dat dit scoren en spelhervatten een beetje 'eerlijk' verdeeld is over de aanvallende spelers (middenvelders, vleugelspelers en aanvallers). Daar heb je voor deze tactiek meer aan dan 1 of 2 toppers en voor de rest weinig tot niks.

2. Wat zijn de voordelen
Het voordeel is dat je er in feite voor zorgt dat gewone kansen omgezet kunnen worden in de speciale gebeurtenis afstandsschot. Als je redelijkerwijs vermoedt niet te gaan scoren uit gewone kansen en wel een kans denkt te hebben met afstandsschoten kan dit een interessante tactiek zijn.

Eerst is het van belang om te weten wat er gebeurt als je een gewone kans omzet in een afstandsschot. Eén van jouw aanvallende spelers (middenvelders, vleugelspelers en aanvallers) zal dan een afstandsschot lossen op het doel van de tegenstander. Middenvelders en vleugelspelers hebben een tweemaal grotere kans op het krijgen van deze kans dan aanvallers. Op het moment dat jouw aanvallende speler is aangewezen doen voor heel even alleen deze speler en de keeper in het doel waar op geschoten wordt er toe. Jouw speler gebruikt zijn scoren en spelhervatten om te scoren uit een afstandsschot. De keeper gebruikt zijn keepen en spelhervatten om een score te voorkomen. Het is gunstiger om van beide vaardigheden iets te hebben, zowel voor het scoren als voor het tegenhouden, dan maar één vaardigheid hoog te hebben. Voor mij is het officieel gissen, maar ik verwacht dat het net zoals met reguliere kansen gaat: als de totale vaardigheid van de spelers gelijk is, is de kans op scoren 50 procent.

Volgens de regels zet je tot circa 30% van jouw vleugel- en centrumaanvallen om in afstandsschoten. Waar komt dat nou op neer? Het ligt er om te beginnen aan hoeveel kansen je verwacht te krijgen op basis van het balbezit. Als je nul kansen hebt, kun je er ook geen omzetten in afstandsschoten. Biewie merkte naar aanleiding van mijn Centrum- en Vleugelaanval artikel terecht op dat door de indirecte vrije trappen er een kleine verschuiving is gekomen in de kansverdeling over de aanvalssectoren. Hoe dat nu precies in de praktijk uitpakt weet ik niet, maar 10 tot 15 procent van de kansen zijn spelhervattingen en kunnen dus niet omgezet worden in afstandsschoten. Bij gelijke middenvelden heb je naar verwachting vijf kansen. Zeg dat daarvan minstens een halve kans een spelhervatting is. Dan blijft er dus rekenkundig maximaal ongeveer anderhalf afstandsschot over als je die maximale omzetting van 30% haalt. Nu denk ik dat het hier om een kans op omzetting gaat, dus theoretisch zou je alsnog drie afstandsschoten kunnen krijgen als je maar vijf normale kansen hebt, maar dat zal slechts heel sporadisch gebeuren.

3. Wat zijn de nadelen
Zoals de regels stellen: jouw middenveld, en alle aanvalssectoren gaan er iets op achteruit. Zoals onder kop 2 opgemerkt, deze tactiek is het meest voor de hand liggend als op een normale manier scoren moeizaam wordt. Wel is dus het nadeel dat je uit de resterende normale kansen nog moeizamer zult scoren door deze tactiek. Ook verlies je aan middenveld en dat kan je dus kansen kosten. Hoe heftig deze dalingen zijn heb ik niet onderzocht dus uitspraken kan ik daar niet over doen. Stelregel is wel dat des te verder je verwijderd bent van de ratings van jouw tegenstander (aanval ten opzichte van de tegenovergestelde verdediging en de beide middenveldratings) des te kleiner de invloed van een daling.

4. Conclusie
De toekomst zal het uit moeten wijzen, maar ik vermoed dat nog maar weinigen ingesteld zijn op deze tactiek. In mijn ogen is het een mooi middel om een tegenstander met een eenzijdige keeper een poets te bakken. Ook denk ik dat het een alternatief is voor teams die zich heel erg op het middenveld willen focussen. Zelfs als dat ten koste gaat van aanvalskracht kan dat nu minder erg zijn door sommige kansen om te zetten in afstandsschoten. En bij afstandsschoten gaat het alleen nog maar om de individuele kwaliteit van een van jouw spelers en die van de tegenstander zijn keeper.

Wel is duidelijk dat er ook haken en ogen aan deze tactiek zitten. Je kunt tot 30%, gemiddeld vermoed ik, van jouw kansen omzetten. Maar dat zijn er nog niet eens zo veel als je maar circa vijf kansen verwacht te krijgen. Is het verstandig voor in de meeste gevallen een enkele kans de kans op scoren uit je andere kansen te verlagen? Dat is alleen zo als je toch al weinig verwacht van jouw centrale- en vleugelaanval. Dan is er ook nog eens de lichte daling in middenveld die in sommige gevallen weinig uitmaakt, maar in andere gevallen het verschil zou kunnen maken.

Ook een nadeel vind ik dat jij als je voor deze tactiek kiest eigenlijk geen enkele invloed hebt op wie het afstandsschot gaat lossen. Wat je zult moeten hebben is dat (bijna) al jouw aanvallende spelers geschikte afstandsschieters zijn. En wat hoeft jouw tegenstander daar maar tegen te doen? Eén keeper die niet alleen vaardig is in keepen, maar ook in spelhervatting.

Zoals geschetst, zodra ploegen zich meer hebben kunnen instellen op deze tactiek en bereid zijn met een stevig middenveldoverwicht op afstandsschoten te vertrouwen dan zie ik serieuze mogelijkheden. Een van de voordelen is dat deze afstandsschoten geen counters kunnen opleveren als ik de regels goed lees. Je kunt deze kansen alleen voor het schot met Pressievoetbal stoppen. Dat lijkt mij dus de voornaamste toekomst van deze tactiek: het is een mogelijk antwoord op teams die Counter tot kunst hebben verheven. Daarnaast kan deze tactiek van dienst zijn als je weet dat de keeper van jouw tegenstander niet al te vaardig is in spelhervatting.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten