woensdag 13 mei 2009

Creatief spel

In Hattrick kan uit zes tactieken plus “Normaal” gekozen worden. Deze tactieken zijn terug te vinden in Hoofdstuk 14. Voor een deel zal ik misschien herhalen wat daar al staat, maar ik zal ook de diepere overwegingen proberen weer te geven die moeten uitmaken of je wel of niet voor een bepaalde tactiek kiest. Ik kies er voor de tactieken chronologisch aan de hand van Hoofdstuk 14 te behandelen en het is hier dus het moment om “Creatief spel” te bespreken. Eerst zal langs gelopen worden wat er voor deze tactiek nodig is. Daarna volgt een overzicht van de voor- en nadelen waarna er tot een conclusie gekomen zal worden.


1. Wat heb je er voor nodig
In tegenstelling tot de andere tactieken heb je voor Creatief spel geen tactiekvaardigheid. Wat je in feite regelt is dat de wedstrijd generator iets meer geneigd is om speciale gebeurtenissen plaats te gebeuren. De mate waarin die neiging verandert is mij onbekend, maar klaarblijkelijk wel vast. Of het zo is weet ik niet, maar net als met Pressievoetbal lijkt het mij dat als twee ploegen allebei Creatief spelen er een nog grotere kans op speciale gebeurtenissen is.

De regels schrijven wel voor dat je een team moet hebben dat goed kan profiteren van meer speciale gebeurtenissen. En dat klinkt ook logisch, waarom zou je het anders spelen. Hoofdstuk 13 gaat dieper in op speciale gebeurtenissen en daar wil ik voorlopig eigenlijk naar verwijzen. Ook interessant is (in het Engels): (http://wiki.hattrick.org/Play_creatively). Misschien dat ik in een vervolgreeks nog eens dieper op speciale gebeurtenissen in kan gaan.

Eén waarschuwing is hier wel al gepast: speciale gebeurtenissen kunnen ook nadelig zijn. Als jouw ploeg bijvoorbeeld snel vermoeid is (weinig conditie heeft), is dat misschien een goede reden om geen Creatief spel te spelen.

2. Wat zijn de voordelen
Zoals het in de regels staat het eigenlijk heel duidelijk: “Je verhoogt de kans op speciale gebeurtenissen (zowel positieve als negatieve) tijdens de wedstrijd.” Als jij bijvoorbeeld [Snelle] aanvallers hebt dan zit je natuurlijk te hopen op een gunstige gebeurtenis voor deze spelers. De kans dat die gebeurtenis komt wordt door Creatief spel verhoogd. In zijn algemeenheid kunnen uit speciale gebeurtenissen extra doelpunten vallen of spelers beter/slechter laten presteren.

Een niet al te waarschijnlijk scenario, maar als het regent en jouw tegenstander erg veel [Snelle] spelers heeft wordt het misschien interessant om Creatief te spelen. Je verhoogt dan de kans dat die [Snelle] spelers slechter gaan presteren door de regen.

3. Wat zijn de nadelen
Het nadeel is dat de verdediging van jouw team slechter wordt. Hoeveel weet ik niet precies, maar het is een procentuele straf. Des te beter jouw verdediging was, des te groter het verlies in rating. Daarom wordt ook vaak geadviseerd dat Creatief spel alleen geschikt is voor situaties waarin je wel wat verdediging kunt missen. Dat kan zijn omdat je toch al geen verdediging had, of omdat jouw verdediging de aanval van de tegenstander zwaar overklast. Verlies aan verdediging kan dus wel een groot nadeel zijn, zeker als jouw verdediging dicht tegen de aanval van jouw tegenstander aan zit. Een uitzondering daargelaten zou ik nooit Creatief spel spelen als die ratings dicht bij elkaar liggen.

Net zoals bij Pressievoetbal zit het tweede nadeel min of meer verstopt. Ook jouw tegenstander kan profiteren van deze grotere kans op speciale gebeurtenissen. Je zult als een stekker balen als jouw [Snelle] aanvallers geen speciale gebeurtenis mee krijgen, maar jouw tegenstander misschien een corner krijgt die hij mogelijk niet gehad zou hebben. Als jouw tegenstander ook goed kan profiteren van speciale gebeurtenissen doordat zijn team ook goed heeft geoptimaliseerd voor speciale gebeurtenissen moet je toch twee keer nadenken voor het gebruik van deze tactiek.

4. Conclusie
Wat ik nu ga zeggen geldt uiteraard voor elke tactiek, maar ik denk dat het zeker voor Creatief spel bijzonder waar is: je moet de voordelen afwegen tegen de nadelen. In mijn ogen moeten er aan het spelen van Creatief spel zo veel mogelijk voordelen voor jou zijn en zo veel mogelijk nadelen voor jouw tegenstander, en andersom natuurlijk zo weinig mogelijk voordelen voor jouw tegenstander en zo weinig mogelijk nadelen voor jou.

Je zult voordat je Creatief spel gaat spelen moeten kijken naar wat het weer is in jouw te spelen wedstrijd, en moeten kijken wie er bij jou slechter kunnen gaan spelen en wie bij de tegenstander. Daarna zul je moeten kijken of jij duidelijk veel meer zult kunnen profiteren van speciale gebeurtenissen omdat jouw team veel meer positieve specialiteiten aan boord heeft.

Als je vaststelt dat je het qua weer en speciale doelpunten wint van jouw tegenstander zul je nog moeten kijken of je wel verdediging kunt missen. Het heeft ook geen zin om een doelpunt extra te scoren uit een speciale gebeurtenis om er vervolgens minstens een extra tegen te krijgen doordat jouw verdediging minder is.

Al met al vind ik Creatief spel niet een heel overtuigende tactiek omdat je echt een optimale balans moet zien te vinden tussen jouw voordelen en de nadelen voor jouw tegenstander. Creatief spel is in de eerdere rondes van bijvoorbeeld de beker veel gezien omdat de topploegen dat verdedigen wel kunnen missen. Daarnaast is het eigenlijk in veel gevallen niet een bijzonder nuttige tactiek omdat verreweg de meeste managers wel iets aan specialiteiten doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten