woensdag 13 mei 2009

Centrumaanval en Vleugelaanval

In Hattrick kan uit zes tactieken plus “Normaal” gekozen worden. Deze tactieken zijn terug te vinden in Hoofdstuk 14. Voor een deel zal ik misschien herhalen wat daar al staat, maar ik zal ook de diepere overwegingen proberen weer te geven die moeten uitmaken of je wel of niet voor een bepaalde tactiek kiest. Ik kies er voor de tactieken chronologisch aan de hand van Hoofdstuk 14 te behandelen en ik ben nu toe aan het bespreken van “Centrumaanval”. Omdat “Vleugelaanval” heel erg lijkt op deze tactiek bespreek ik beide tactieken in hetzelfde artikel. Het team zal zich bij deze tactieken respectievelijk meer op centrumaanvallen of vleugelaanvallen richten. Eerst zal langs gelopen worden wat er voor deze tactieken nodig is. Daarna volgt een overzicht van de voor- en nadelen waarna er tot een conclusie gekomen zal worden.


1. Wat heb je er voor nodig
Wat voor elke tactiek geldt is dat je een zo hoog mogelijke tactiekvaardigheid wenst. Deze tactiekvaardigheid bepaalt hoe succesvol jouw gekozen tactiek zal zijn. De tactiekvaardigheid bij Centrum- en Vleugelaanval wordt bepaald door het totaal aan vaardigheid in passen. Met dezelfde spelers in dezelfde vorm zal jouw tactiekvaardigheid voor beide tactieken gelijk zijn, er zit geen verschil in de berekening.

Daarnaast is ook van belang hoe hoog de primaire vaardigheden binnen jouw en jouw tegenstander diens team zijn. De primaire vaardigheid van een vleugelspeler is bijvoorbeeld vleugelspel. Een goede tactiekvaardigheid is bij twee gemiddeld goede teams effectiever dan wanneer er sprake is van twee gemiddeld uitmuntende teams. In zijn algemeenheid vraagt een hogere divisie dus om een hogere tactiekvaardigheid om hetzelfde effect te bewerkstelligen. Om die reden kan het dus ook zijn dat tactieken die voorheen goed voor jou werkten minder gaan werken omdat jij en jouw tegenstanders beter zijn geworden, maar jouw tactiekvaardigheid niet.

Deze tactieken zijn qua tactiekvaardigheid dus eigenlijk vrij eenvoudig. Je moet een behoorlijke portie passing aan boord hebben om er optimaal gebruik van te kunnen maken. Dat kan lichtelijk tegendraads klinken omdat een ploeg met veel passing vaak op alle aanvalsflanken sterk zal zijn en dus misschien minder behoefte heeft aan deze tactiek. Toch, er zijn altijd wel situaties te bedenken waarbij je baat kunt hebben van een van deze twee tactieken.

2. Wat zijn de voordelen
Centrumaanval zorgt er volgens de regels voor dat ongeveer 15 tot 30 procent van de vleugelaanvallen omgezet worden in aanvallen door het midden. De kans om te scoren uit centrumaanvallen wordt bepaald door jouw centrale aanval rating en de centrale verdediging rating van jouw tegenstander. Je bent dus in principe gegarandeerd dat minimaal 15% vleugelaanvallen worden omgezet en dat kunnen er maximaal 30% worden bij een hoge tactiekvaardigheid.

Vleugelaanval zorgt er volgens de regels voor dat ongeveer 20 tot 40 procent van de aanvallen door het midden omgezet worden in vleugelaanvallen. De kans om te scoren uit vleugelaanvallen wordt bepaald door jouw flankaanval rating en de daar tegenovergelegen flankverdediging rating (links ligt dus tegenover rechts). Je bent dus in principe gegarandeerd dat minimaal 20% centrumaanvallen worden omgezet en dat kunnen er maximaal 40% worden bij een hoge tactiekvaardigheid.

Daarnaast is ook deze forumpost van HT-Tjecken er: (11506029.170). Die meting vanuit het perspectief van het aantal centrumaanvallen houd ik hierna aan. Dit bericht sluit ook aan op wat er in de regels staat.

Hoe komt de kansenverdeling er dan uit te zien voor het team dat een van beide tactieken speelt? Ik zal dat kort weergeven in het volgende formaat: kansen over rechts – door het centrum – over links – en spelhervattingen.
Zonder tactiek: 25% – 40% – 25% – 10% (algemeen aanvaard in de HT gemeenschap, (http://wiki.hattrick.org/Attack_in_the_middle))
Lage tactiekvaardigheid Centrumaanval: 21% – 48% – 21% – 10%.
Hoge tactiekvaardigheid Centrumaanval: 17% – 56% – 17% – 10%.
Lage tactiekvaardigheid Vleugelaanval: 29% – 32% – 29% – 10%.
Hoge tactiekvaardigheid Vleugelaanval: 34% – 24% – 34% – 10%.

De kansverdeling over de verschillende flanken kan dus behoorlijk veranderen. Zoals gezegd wordt de kans dat je scoort bepaald door de verhouding tussen jouw aanval in die sector en de verdediging van jouw tegenstander in die sector. Als jij en/of jouw tegenstander in een bepaalde sector steken laat vallen kun je dus met deze tactieken de kansverdeling van jouw eigen kansen wat meer in je voordeel laten uitvallen.

3. Wat zijn de nadelen
Het nadeel is vrij simpel. Bij Centrumaanval worden beide flankverdediging ratings 'iets' slechter. Bij Vleugelaanval wordt jouw centrale verdediging rating 'iets' slechter. Wat je daar bij voor moet stellen in het echte voetbal kan ik niet echt toelichten, hoogstens misschien dat de verdedigers zich ook naar de tactiek richten. Hoe dan ook dit slechter worden is een percentage 'straf' dus als je al geen verdediging had voel je ook niks van dit nadeel. Heb je juist een stevige verdediging staan dan voel deze straf juist heel erg.

4. Conclusie
Deze beide tactieken zijn het meest geschikt als jij een ongebalanceerde aanval hebt en/of jouw tegenstander een ongebalanceerde verdediging heeft. Ook kan je om tactische redenen er voor kiezen om de aanval ongebalanceerd te maken, en dan heb je met deze tactieken een middel om die ongebalanceerde aanval iets minder nadelig te maken. Verdedigt jouw tegenstander het centrum amper, dan is het misschien verstandig om daar meer kansen te krijgen. Zeker als je al gezien hebt dat je zelf op de flanken amper potten kunt breken.

Het is uitdrukkelijk niet interessant om Centrum- of Vleugelaanval te spelen als je voor alle sectoren ongeveer evenveel kans hebt om te scoren. Dat is wanneer de verhouding tussen aanval en verdediging voor alle sectoren ongeveer gelijk is. Als je jouw tegenstander op ongeveer elke sector stevig overklast speel je nooit een van deze twee tactieken. Niet doen, levert alleen maar extra risico achterin op.

Situaties waardoor jouw aanval ongebalanceerd kan worden zijn bijvoorbeeld als jouw spitsen of vleugelspelers zwaar uit vorm of geblesseerd zijn. Ook kan het zijn dat wanneer je alles op het middenveld gooit met verdedigende [Technische] spitsen je misschien liever zo veel mogelijk over de flanken aanvalt. Echter, je moet altijd de verhouding tussen jouw aanval en de verdediging van jouw tegenstander in het oog houden. Het kan vaak genoeg zo zijn dat je op basis van jouw eigen tactiek denkt Centrum- of Vleugelaanval te moeten spelen, maar dat eigenlijk niet nodig hebt gegeven de verdediging van jouw tegenstander.

Het effect van de verlaging van jouw verdediging moet je ook goed afwegen. Als je bij wijze van spreken geen verdediging hebt, dan maakt een verlaging ook weinig uit. Daar wordt het dan ook niet minder van. Als je in het tegenovergestelde geval juist veel verdediging hebt zal de verlaging in absolute termen ook harder aankomen. Het is niet echt een vuistregel, maar tegen een op zich redelijk gelijkwaardige tegenstander kun je beter niet voor Centrum- of Vleugelaanval kiezen als de verdediging sector die verlaagd zal worden ongeveer gelijk is aan de tegenovergelegen aanval van jouw tegenstander.

Een voordeel van Centrumaanval is in mijn ogen dat je de aanval op één sector focust: het midden. Bij Vleugelaanval worden de aanvallen door het midden verspreid over beide kanten, en dus moet je bij Vleugelaanval eigenlijk beide flanken goed bezetten. Een uitzondering zou kunnen zijn als je zwaar inzet op de verdediging en het middenveld en met maar één aanvalsflank speelt. Toch zal in dat soort gevallen vaak de straf in de verdediging zo zwaar wegen dat je beter zonder tactiek kan spelen.

Concluderend vind ik beide tactieken, Centrum- en Vleugelaanval, in potentie winnende tactieken. Maar alleen tegen de juiste tegenstander. Als jouw tegenstander zijn team redelijk gebalanceerd heeft, zeker achterin, dan is het vaak niet interessant om voor een van deze tactieken te kiezen. Alleen tegenstanders die er om 'vragen' kun je met deze tactieken bestrijden. Ik zou er dan ook zeker niet voor kiezen om een van beide tactieken als standaard te gebruiken. Tenzij je jouw team erg ongebalanceerd hebt opgebouwd, maar misschien is er dan reden om daar wat aan te doen. Tot slot kunnen deze tactieken uitkomst bieden als je door personele problemen, blessures of vorm, niet op volle kracht de aanval kunt bezetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten